Het FGVG faciliteert het netwerk WARM VLAANDEREN dat bouwt aan een duurzaam en integraal beleid van Bevordering van Geestelijke Gezondheid en Veerkracht bij kinderen en jongeren in Vlaanderen.
Het FGVG inventariseert de goede praktijken, draagt bij tot ontwikkeling van innovatieve prototypes en de evidence-based validering ervan.
Het netwerk WARM VLAANDEREN zet zich in voor 1,8 miljoen Vlaamse kinderen en jongeren. Zij verdienen een warm Vlaanderen. Dat is een plaats waar hun geestelijke gezondheid, motivatie, persoonlijke groei en leerwinst centraal staat. Voor hen werken we samen aan een beleid dat veerkracht bevordert bij kinderen en jongeren. Want enkel zo krijgen we veerkrachtige jongeren voor een veerkrachtig Vlaanderen.
En daar wordt iedereen beter van.
Een beleid dat zorgzaam omgaat met kinderen en jongeren zet je niet zomaar op poten. Daarvoor heb je kennis, ervaring en een dikke vinger aan de pols nodig van beleid, experten, maar niet in het minst de jongeren zelf. Maar minstens even belangrijk? Een netwerk waarop én waarmee je kan bouwen.
Warm Vlaanderen is zo’n netwerk. Het bestaat uit beleidsmakers, steden en gemeenten, onderwijspartners en onderzoekers. Samen delen we al onze praktische kennis en wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen. Zo creëren we impact op elk niveau. Zo bouwen we samen aan verbinding en bloeiende gemeenschappen waar mensen voor elkaar zorgen en zich ten volle kunnen ontwikkelen.
Maar daarvoor moeten we NU actie ondernemen.
Warm Vlaanderen is gestoeld op 6 onwrikbare principes. Daarvan wijken we niet af. Want ze vormen de leidraad tot succes en zijn de maat voor elke actie die we ondernemen.
Elke mens wordt geboren met de drang om uit te groeien tot de beste versie van zichzelf en betekenisvol te zijn. Dat maken we mogelijk.
Kinderen hebben het recht op overleven, bescherming, ontwikkeling en participatie. Wij bestrijden kinderarmoede en waken over gelijke kansen voor iedereen. Elk kind telt, niemand wordt achtergelaten.
Wie zich goed voelt kan zich ontwikkelen. Daarom zetten we in op de vervulling van de psychologische basisbehoeften autonomie, verbondenheid en competentie. Dat heeft een grote invloed op motivatie, welbevinden, betrokkenheid en leervaardigheid.
Als gemeenschap zijn wij samen verantwoordelijk voor kinderen en jongeren. Enkel met gemeen-schapskracht en verknoping zorgen we voor een stimulerende omgeving.
Van onze leidende principes wijken we niet af, maar methodes en processen evalueren we en sturen wij bij. Dat doen we aan de hand van data en feedback, want meten is weten. Efficiënt beleid vaart niet blind.
Niet inzetten op preventie van psychische problemen kost Vlaanderen jaarlijks 12 miljard euro. Op lange termijn inzetten op de bevordering van veerkracht is een besparing, geen kost.
15% van alle Vlaamse scholen is in transitie naar Warme School (= 4.000 x 15% = 600)
15% van alle Vlaamse steden en gemeenten heeft een extensief lokaal beleidsplan BGG&V bij kinderen & jongeren cfr. de Methodiek III
Meer dan 50% van de Vlamingen kent Warme William en weet waarvoor hij staat + bij meer dan 50% van de kinderen en jongeren is de attitudeverandering ten aanzien van kwetsbaarheid delen aantoonbaar.
De motivatiemonitor voor meting en sturing van het ABC klimaat is erkend als beleidsinstrument en is geïmplementeerd bij meer dan 25% van alle Vlaamse scholen, alsook via de preventiediensten in de bedrijven.