Warme Steden&Gemeenten werken aan de condities die de veerkracht van kinderen en jongeren versterkt en hoopt alle steden en gemeenten in Vlaanderen te inspireren tot een integraal lokaal veerkrachtbevorderend gezondheidsbeleid.
1 op 5 jongeren kampt met psychische problemen. Dat blijkt uit de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Gelukkig voelen 4 op de 5 jongeren zich wel goed in hun vel. Wij kunnen hen aanzetten om hun peers die het moeilijk hebben te steunen.
1 op 4 jongeren werd ooit gepest. Elke dag stapt 1 jongere uit het leven. De wachtlijsten in de psychische hulpverlening lopen onverantwoord hoog op. 1 op 8 verlaat de school zonder diploma, in steden zelfs 1 op 4. Psychische problemen kosten de staat 20Mia€ per jaar of 5% van het BNP.
Als je zorgt dat kinderen zich van jongs af aan goed in hun vel voelen, kunnen 75% van de psychische problemen op latere leeftijd vermeden worden. Door deze preventieve aanpak voelen meer jongeren zich goed in hun vel, wordt er minder gepest, vermindert de vlucht in alcohol, drugs, zelfverminking, eetstoornissen en ultimo suïcide, vermindert de zorgnood en dus ook de wachtlijsten, halen meer jongeren een diploma en vinden ze gemakkelijker toegang tot de arbeidsmarkt, zijn er minder burn-outs op latere leeftijd, vermindert de maatschappelijke en macro-economische kost van psychische problemen en dit in procenten van het BNP.
Jouw stad of gemeente kan het verschil maken.
Als lokaal bestuur samen met ouders, leerkrachten en jongerenbegeleiders de condities creëren die veerkracht bij kinderen en jongeren bevorderen.... daar draait het om.
Lees alle info over de eerste projectfase van Warme Steden&Gemeenten hier.
Lees meer info hier en op het nieuwe webplatform www.warmestedenengemeenten.net.